Lepa šefica najvećeg zatvora u Ekvadoru likvidirana na ulici: Ustanova poznata po masakrima i nasilju bandi! (FOTO)
Maria Daniela Ikaza, Foto: https://www.infobae.com/

užas

Lepa šefica najvećeg zatvora u Ekvadoru likvidirana na ulici: Ustanova poznata po masakrima i nasilju bandi! (FOTO)

Napad na nju i njenog saputnika dogodio se oko 18 časova po lokalnom vremenu na putu između grada Daule i grada Gvajakil, gde se nalazi Kazneno-popravni dom Litoral

Objavljeno:

Maria Daniela Ikaza, šefica Kazneno-popravnog doma Litoral, najvećeg i najpopunjenijeg zatvora u Ekvadoru, ubijena je kada su naoružani napadači presreli vozilo u kojem je putovala i pucali na nju. Ovo je drugo ubistvo najvišeg zatvorskog zvaničnika u poslednjih devet dana.

Napad na nju i njenog saputnika dogodio se oko 18 časova po lokalnom vremenu na putu između grada Daule i grada Gvajakil, gde se nalazi Kazneno-popravni dom Litoral.

Ikaza je išla ka bolnici Guasmo Sur, koja se nalazi na jugu Gvajakila, kada su, prema lokalnim medijima, naoružani napadači presreli vozilo i pucali na nju, dok je sedela na mestu suvozača.

Prvobitno je SNAI izvestio da je Ikaza preživela i da je prebačena u bolnicu, ali je kasnije potvrđeno da je mrtva prenosi Infobae.

Ekvador
foto: Fernando Machado / AFP / Profimedia

Ministarstvo unutrašnjih poslova izrazilo je žaljenje zbog njenog ubistva i uputilo saučešće njenim voljenima i prijateljima.

Ovo je drugo ubistvo zatvorskog službenika u poslednjih devet dana, nakon što je Aleks Guevara, direktor zatvora Lago Agrio u amazonskoj provinciji Sucumbíos, ubijen u sličnim okolnostima 3. septembra.

Kazneno-popravni dom Litoral, zvanično poznat kao Guayas Muški Centar za Lišenje Slobode Broj 1, je najveći od pet zatvora koji čine zatvorski kompleks u Gvajakilu i smešta oko 12.000 zatvorenika.

Više od 6.000 zatvorenika se nalazi u Kazneno-popravnom domu Litoral, koji je između 2021. i 2023. godine bio mesto najgorih masakra izazvanih sukobima između kriminalnih bandi koje su se borile za unutrašnju kontrolu, bar do militarizacije ovih centara koju je na početku godine naredio predsednik Daniel Noboa.

Maria Daniela Ikaza
foto: https://www.infobae.com/

Ulazak vojske u zatvorske objekte deo je okvira vanrednog stanja i "unutrašnjeg oružanog sukoba" koji je predsednik proglasio protiv organizovanog kriminala, što se pripisuje porastu kriminalnog nasilja koje je dovelo Ekvador do toga da bude zemlja u Latinskoj Americi sa najvećom stopom ubistava. Tokom prošle godine je iznosila 47,2 na 100.000 stanovnika.

Talasi ubistava prethodno je odneo živote i drugih zatvorskih direktora, kao i opštinskih vlasti, uključujući nekoliko gradonačelnika, i nacionalnih zvaničnika, kao što je predsednički kandidat Fernando Villavicencio.

Kriza u zatvorima u Ekvadoru: godine masakara, nereda i ubistava

Ubistvo Marije Daniel Icaza je najnoviji događaj u krizi u zatvorima koju Ekvador doživljava od kraja 2020. godine, okarakterisana nasiljem bandi, neredima i direktnim napadima na zatvorske vlasti.

Bonus video:

01:32

Danica Crnogorčević oduševila prisutne u Sremskoj Mitrovici

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.